PRIMO Risk Management Award

Focus: ‘Aandacht voor het goede voorbeeld’.

De PRIMO Risk Management Award is ingesteld in 2007 door het bestuur van PRIMO Europe. Hij heeft als doel de resultaten, inspanningen en gevolgde werkwijzen te erkennen, die gericht zijn op bewustwording, ontwikkeling en implementatie inzake goede publieke besturing en waarbij risicomanagement heeft geleid tot aantoonbare schepping of behoud van publieke waarden. Zij is voor het eerst uitgereikt in 2009.

De award wordt jaarlijks uitgereikt. Deelname aan deze bijeenkomst is exclusief voor leden en partners van PRIMO.

De award richt zich specifiek op de erkenning van innovatieve en gedegen benaderingen van publiek risicomanagement in diagnose, strategie, beleid, uitvoering, procesvoering, cultuur, samenwerking of kostenbeheersing, die bijdragen aan bereiking van beoogde resultaten, in de zin van doelbereiking, waardecreatie, stedelijk en regionaal herstelvermogen, maatschappelijke samenhang of bescherming van natuur en klimaat.

De award, bestaand uit een beeld en een laudatio, wordt toegekend, ongeacht de grootte van een organisatie, functie of status van een persoon, omvang van financiën en ingezette middelen met betrekking tot het betrokken project of initiatief. Met deze award wil PRIMO mensen of organisaties danken en eren voor hun inspanningen en anderen aanmoedigen de goede besturing van publieke vraagstukken verder te versterken.

Jury
De jury bestaat elk jaar uit de zittende bestuurders van PRIMO in Europa. Zij baseert haar selectie op de gesprekken met haar leden, op de publicaties inzake projecten en initiatieven gedurende enig jaar, op de berichtgeving die zorgvuldig op dagelijkse basis verschijnt in haar nieuwsportalen en social media. De award wordt toegekend op basis van een bijzondere prestatie die naar het oordeel van het bestuur buitengewoon is of bijzonder heeft bijgedragen aan goed publiek bestuur.

Winnaars

  • 2018: Harrie Scholtens, EPSA/EIPA te Ede. De award werd toegekend voor zijn verbindend leiderschap op het grensvlak van publieke waarde, publiek risico en bestuurskracht.
  • 2017: Ronny Frederickx, UDITE te Parijs. De award werd toegekend voor zijn inspanning om het bewustzijn van het belang van risicomanagement bij gemeentelijke lokale overheden in Europa te bevorderen.
  • 2016: Eric Frank, PRIMO Nederland te Amsterdam. De award werd uitgereikt voor zijn bijzondere bijdrage aan de positionering van het vak risicomanagement als cruciaal onderdeel van goede besturing.
  • 2015: De gemeente Utrecht voor de vormgeving van risicomanagement binnen de projectorganisatie Le Grand Départ de Tour de France. De award werd uitgereikt aan burgemeester Jan van Zanen van de gemeente Utrecht.
  • 2014: De gemeente Getafe, Spanje: Beste benadering ontwikkeling gemeentelijk strategieplan.
  • 2013: De gemeente Duinkerken, België: Innovatieve benadering crisismanagement.
  • 2012: De gemeente Darlington, Groot-Brittanië: Beste benadering gemeentelijke dienstverlening.
  • 2011: De gemeente Saint Etienne, Frankrijk: Beste benadering Mexicaanse Griep-Epidemie.
  • 2009: Gemeente Rijswijk, Nederland: Interactieve aanpak en inrichting Centrumproject, uitgereikt aan gemeentesecretaris Anne de Baat

Ontwerp beeld
De award bestaat uit een gestileerd beeld, symboliserend het belang van verbindingskracht en het vermogen tot kennisdeling (boogdeel en ‘Europese’ sterren) van mens en organisatie om tot succes te komen. Het is ontworpen en vervaardigd door Louise Kruf, gebaseerd op het PRIMO-logo.

Harrie Scholtens ontvangt PRIMO Risk Management Award 2018

Harrie Scholtens, voormalig gemeentesecretaris van Goedereede en Middelharnis, National Expert bij het European Institute of Public Administration (EIPA) te Maastricht en projectleider van de European Public Sector Award 2017, ontvangt in de raadzaal van de gemeente Ede op 12 oktober 2018 de PRIMO Risk Management Award 2018. Wouter Slob, bestuurslid van PRIMO Nederland en board member van PRIMO Europe licht […]

Gemeente Utrecht ontvangt PRIMO Risk Management Award 2015

Het bestuur van PRIMO Nederland, Public Risk Management Organisation,  heeft de PRIMO Risk Management Award 2015 toegekend aan de gemeente Utrecht voor de uitmuntende organisatie van Le Grand Départ de Tour de France 2015. De prijs werd ten kantore van de gemeente Utrecht, vandaag uitgereikt door de voorzitter van PRIMO Nederland Michel Bezuijen (burgemeester Rijswijk) aan de winnaar van de […]