Een risicoloze samenleving bestaat niet

Interview met Algemeen directeur DCMR Jan van den Heuvel
Bron: VRR Netwerk, Het magazine van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond

“Aan de A20, in het gloednieuwe onderkomen van de DCMR Milieudienst Rijnmond, interviewt VRR Netwerk algemeen directeur Jan van den Heuvel. Met uitzicht op woonwijken, veel industrie en een eindeloze stroom verkeer, spreekt deze partner in veiligheid enthousiast over een bijzondere samenwerkingscultuur in een bijzonder gebied.

Van den Heuvel noemt het een bijzondere en niet vanzelfsprekende samenwerking: “De VRR is een orgaan dat in de Wet op Veiligheidsregio’s geregeld is. Het bijzondere in deze regio is de brede opzet. Dus niet brandweer, politie en ambulance, maar alle partijen die een rol spelen in de veiligheid zijn betrokken, dus ook de DCMR, het Havenbedrijf, het Openbaar Ministerie en de stad Rotterdam.”

Veiligheid is de corebusiness van de milieudienst. Het veiligheidsrisico in het Rijnmondgebied is groter dan in andere gebieden, licht van den Heuvel toe. “Rijnmond is een relatief klein gebied met ongelooflijk veel functies. Geen vierkante meter blijft onbenut. Er wonen 1,2 mil- joen mensen, we tellen meer dan 22.000 bedrijven, veel industrie en zware chemische complexen. Er is op- en overslag van chemische stoffen en enorm veel verkeer.

Download Artikel Interview